1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ново сдружение на тютюнопроизводителите е учредено в Гоце Делчев

Ново сдружение на тютюнопроизводителите е учредено в Гоце Делчев

То представлява всичките около 150 000 производители на ориенталски тютюн в страната

Преди дни в Гоце Делчев е учредено ново сдружение на тютюнопроизводителите, съобщи на пресконференция кметът на община Сатовча Арбен Мименов, предаде Агенция "Фокус".  Новата организация е с нестопанска цел и се нарича Сдружение на производителите на ориенталски тютюн в България, като за негов председател единодушно е избран Арбен Мименов.

Сдружението представлява всичките около 150 000 производители на ориенталски тютюни в страната. То има свое ръководно тяло в лицето на председателя Арбен Мименов, заместник – председателя Шукран Идрис от района на Кърджали, както и управителен съвет, в който влизат представители на всички общини в страната, където се произвежда ориенталски тютюн, известен като сортова група "Басми". Основната цел на новото сдружение е да предоставя подробна и навременна информация на населението, занимаващо се с производството на този вид тютюн. Освен това от сдружението се ангажират и да защитават изцяло интересите на тютюнопроизводителите от съответните региони.

70% от цялата сума, която ще получат тютюнопроизводителите тази година за референтния период, ще бъде за производителите на ориенталски тютюн, 11% за производителите на тютюн от сорта  "Каба кулак", 10% за производителите на сорт "Вирджиния" и 9% за производителите на сорт "Бърлей", съобщи Мименов.

Очакваната субсидия за референтния период за сортова група "Басми", която ще получат тютюнопроизводителите на кг произведен тютюн през трите референтни години е между 2.06 лв. и 2.10 лв. За следващата година - 2012 г., се очаква размерът на тази субсидия да е по-голям и да бъде около 2.20 лв.

„Сумата се дава като субсидия за преструктуриране на отрасъла”, категоричен бе Арбен Мименов. Според него обаче, на този етап в района на Гоце Делчев алтернатива на тютюна трудно може да бъде намерена. Причините затова са пресеченият планински терен, невъзможността за комасация на земи, както и невъзможността за напояване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.