1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НСГБ е доволен от представената програма за изплащане субсидиите за животни 2015 г.

НСГБ е доволен от представената програма за изплащане субсидиите за животни 2015 г.

В писмо изпратено до медиите е обявено становището на организацията

Националният съюз на говедовъдите в България взе участие в работата на Съвета по животновъдство при МЗХ, проведен на 29.09.2015 г. Присъстваха петима представители на организацията - Димитър Зоров-председател, Панайот Тодоров и Рангел Матански-съпредседатели на съюза,  Симеон Присадашки и Цанко Цанев членове на УС. В писмо изпратено до медиите, Националния съюз на говедовъдите в България излиза със становище относно провеждането и взетите решения на съвета по животновъдство :

1. Съвета по животновъдство се проведе точно навреме за да даде решения и даде начало на дискусия по някои от многото проблеми съпътстващи в момента говедовъдството.
2. НСГБ изказва задоволство от представената програма за изплащане субсидиите за животни 2015 г. по схемите за директни плащания и национална  помощ. Спестихме си на никого ненужните молби, срещи, заплахи и стачки през минали години, когато идваше времето за раздаване субсидиите на фермерите.
3. Разчитаме на коректността на МЗХ за спазване представените и одобрени от СЖ графици и планирани средства.
4. Одобряваме и подкрепяме инициативата на МЗХ за запознаване фермерите с епизотичната обстановка в страната, действия при евентуални заразни заболявания по животните, отговорности и санкции.
5. Притеснени сме от голямото закъснение в старта на Държавната профилактична програма. Настояваме същата да започне възможно в най-кратки срокове имайки предвид епизотичната обстановка. Искаме кампанията да протече по всички правила на ветеринарната дейност, да не се гонят срокове за изпълнение и фиктивни действия. Ако е необходимо да се поставят по-дълги, но реални срокове за изпълнението на програмата. Също така да бъдат обработени всички животни и най-вече да се наблегне на обхващането и регистрирането на немаркираните животни. След приключване на кампанията да бъде изготвен доклад и да бъдем запознати със здравния статус на стадата.
6. Настояваме във всички работни групи, форуми, дебати, законодателство и др. свързани със животновъдството да бъдат включвани представители на животновъдите. Не може тяхната дейност да се управлява без тяхното знание и съгласие. Все пак да не се забравя, че животните са техни и те имат право на глас.
7. По отношение разпределението на помощта от ЕС, позицията на НСГБ е :
-помощта се дава за подпомагане на сектор мляко за частично компенсиране загубите и логиката е, че тези пари трябва да се дадат на тези фермери които произвеждат мляко.
- помощта да се даде на база произведено квотно мляко и същото да бъде доказано със съответните финансови документи.
- този принцип да постави началото и през 2016 г. всички субсидии и помощи да се дават на база произведена продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.