1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НСИ: С над 19% поскъпва селскостопанската продукция през третото тримесечие

НСИ: С над 19% поскъпва селскостопанската продукция през третото тримесечие

Индексът на цените в растениевъдството се увеличава с 23,1%, а в животновъдството – с 2,9 на сто

Цените на производител* в селското стопанство през третото тримесечие са с 19,2% по-високи, спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на цените в растениевъдството се увеличава с 23,1%, а в животновъдството – с 2,9 на сто. Основно увеличение се наблюдава по отношение на цените на мека пшеница (32,3%), ечемик (22,8%), слънчоглед (20,8%) и царевицата (11,7%), отбелязва investor.bg.

Цените на плодовете са с 32% по-високи, а на зеленчуците – с 14,2%, показват още данните на статистиката.

По отношение на цените на производител в животновъдството най-сериозен е ръстът по отношение на яйцата, които през третото тримесечие са с 22,1% по-скъпи спрямо същия период на 2011 година. Цената на домашните птици се покачва с 13,3%, а на едрия рогат добитък с 4,8 на сто. В същото време обаче намаляват цените на кравето мляко (4%) и на свинете (2,5%).

* Цената на производител е цената на изхода на земеделското стопанство, т.е. тя не включва разходи за доставка, съхранение, транспорт и други разходи, възникнали при продажбата или закупуването на селскостопански продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.