1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Няма много сключени сделки за зърно от новата реколта в Пловдивско

Няма много сключени сделки за зърно от новата реколта в Пловдивско

Зърнената реколта в Пловдивско е сравнително добра

Все още няма много сключени сделки за зърно от новата реколта в Пловдивско, предаде Агенция „Фокус”. . Зърнената реколта в Пловдивско е прибрана и е сравнително добра, макар че е имало проблеми с дъждовете, които възпрепятстваха жътвата. В момента и двете страни – продавачи и купувачи изчакват. „Някои от колегите продават, но зависи кой как е финансово. Други изчакват да се урегулира пазарът”, обясни председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

На въпрос кой месец ще е пиков за сделките с пшеница, зърнопроизводителят обясни, че поначало август е отпускарски за Европа и по-реално изражение на цените ще може да се наблюдава през септември и октомври. Според Вукодинов обаче цените няма да се върнат на нивото от 2009 г., която бяха много ниски, тъй като тази година има няколко десетки милиона намалено производство на зърно в световен мащаб, посочи още той. Страната ни ще прибере добра реколта като количество, а ако нямаше дъждове, тя щеше да бъде отлична. Ако фермерите разполагаха обаче с още по-добра техника, пропадналото зърно е щяло да бъде по-малко. Например е трябвало да се заложат много повече средства за закупуване на техника по Програмата за развитие на селските райони. Към момента мярката за това е с изчерпан бюджет. „Ако имаше много повече комбайни в държавата, щяхме да приберем реколтата много по-бързо”, коментира той.

Земеделските производители, претърпели загуби тази година, вероятно ще се възползват от целевите кредити за торове и семена на Държавен фонд „Земеделие”, смята Вукодинов. Лихвите са изгодни, посочи още той. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.