1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Няма пропаднали площи или засегнати култури заради валежите в Благоевградско

Няма пропаднали площи или засегнати култури заради валежите в Благоевградско

На този етап все още е рано да се прогнозира какво ще бъде качеството на пшеницата

Въпреки продължителните валежи в Областна служба „Земеделие и гори” в Благоевград не са постъпвали сигнали за пропаднали площи или засегнати култури. Това съобщи за радио “Фокус” директорът на институцията Кирил Укев.

Най-вероятно продължаващите валежи ще се отразят благоприятно на посевите. На този етап обаче все още е рано да се прогнозира какво ще бъде качеството на пшеницата тази година. Според Укев, прогнозите, че тази година пшеницата у нас ще бъде с лошо качество, са по-скоро манипулации, за да могат да се получат повече компенсации.

Близо 14 300 са регистрираните заявления за директни плащания до момента в област Благоевград. Сравнението с миналата годината показва, че тази година са подадени с близо 500 заявление повече.

От Областна служба „Земеделие и гори” в Благоевград се надяват до края на срока за подаване на документи, да бъдат подадени над 15 000, което е показател за развитието на българското земеделие и съответно получаването на субсидии. Крайният срок за подаване на заявления изтича на 11 юни, като на всички заявления, подадени след 15 май ще бъдат наложени глоби от 1% за всеки изминал ден закъснение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.