1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обезщетени са 536 земеделски стопани за убитите животни заради болестта шап

Обезщетени са 536 земеделски стопани за убитите животни заради болестта шап

Няма проектна документация за изграждането на 182-километровата ограничителна ограда между България и Турция

Всички стопани, чиито животни са били убити принудително заради епидемията от шап, са обезщетени. Държавен фонд „Земеделие” изплати помощи в размер на 1 221 790 лв. на 536 земеделски стопани за направените разходи за изхранването на възприемчивите животни с фураж. Парите са по сметките им, заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде агенция „Фокус”.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Спас Панчев разви въпрос към земеделския министър, посочвайки, че до момента стопаните на животни все още очакват обещаните средства за прехраната им и банковите им сметки са празни. Панчев заяви още, че до този момент няма проектна документация за изграждането на 182-километровата ограничителна ограда между България и Турция. „Крайният срок от 1 октомври наближава и се съмнявам, че успеете да постигнете целта, след като вече пропуснахте 7 месеца”, подчерта депутатът от левицата.

Земеделският министър каза, че на заседание на ДФЗ е взето решение за предоставяне на помощ и на нерегистрираните земеделски стопани, защото едва 20% са регистрирани. „На 20 април МС взе решение за изграждането на ограда между България и Турция, както и да бъде ремонтирана вече съществуващата мрежа от 28 километра, за да се ограничи разпространението на шап и на други заразни болести. Организацията по възстановяването на мрежата бе възложено на областните управители в Хасково и Ямбол. Това не е ангажимент на Министерство на земеделието, а на областните управители”, обясни министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.