1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обработваемата земя у нас е около 54 млн. дка

Обработваемата земя у нас е около 54 млн. дка

Снимка:

Пазарът на земеделска земя е най-динамично развиващият се у нас

Статистиката сочи, че обработваемата земя у нас е около 54 млн. дка, раздробена на 25 млн. парчета. Собствениците им са близо 3.5 млн. души, които няма как да бъдат открити без кадастрални планове, подчерта доц. д-р Огнян Боюклиев, по време на изнесена публична лекция на тема: "Земеделската земя в България - организация на ползването, регулации, възможност за въвеждане на поземлен данък".
 
На базата на пазарната цена на земята и други коефициенти той е изчислил, че приходите в хазната от поземлен данък няма да надхвърлят 200 млн. лева. Липсата на кадастър е основната причина, поради която дори и да се въведе данък върху земята, той няма как да се събере и да влезе в държавната хазна. Това бе един от изводите, които обединиха икономисти от БАН.
 
В дискусията бяха отбелязани и две важни тенденции. Според доц. Боюклиев връщането на земеделската земя е най-скъпата реформа у нас. За периода от 1992 до 1998 г., са изхарчени 400 млн. щатски долара за връщане на собствеността върху земеделските земи, без да се броят заплатите 300 чиновници, уточни той. Бе отбелязан и фактът, че  пазарът на земеделска земя е най-динамично развиващият се у нас през последните 10 години. Данните сочат, че от 2004 до 2013 г. около 18% от нивите са сменили собствеността си, като цената им е нараснала 4 пъти.
 
Средно с по 6 на сто расте и годишната рента върху земята, като увеличението следва размера на субсидиите, които земеделските производители получават от Европейския съюз. Финансовата помощ от Брюксел през 2007 г. е била 15 лева, а през 2013 г. – 31 лева, като за този период рентата е скочила от 10 на 31 лева, подчерта доц. д-р Боюклиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.