1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обсъждат специализиран слой „Постоянни пасища” в системата за идентификация на земеделски парцели

Обсъждат специализиран слой „Постоянни пасища” в системата за идентификация на земеделски парцели

Снимка:

След съгласуване с институциите и браншовите организации, промените ще минат за одобрение и от кабинета

Обсъжда се специализиран слой „Постоянни пасища”, който ще бъде включен през тази година в системата за идентификация на земеделски парцели, известна като ИСАК. Това гласи проект на наредба, очертаваща общите и регионални критерии за постоянни пасища. След съгласуване с институциите и браншовите организации, промените ще минат за одобрение и от кабинета, пише agronews.bg.

Предвидено е площи с минимален размер от един декар, които през последните пет години са били заявявани от стопаните като постоянни пасища, да бъдат включени в новия специализиран слой. Той се създава, за да се запазят пасища, мери, ливади и трайно затревени площи от разораване и преобразуване. Законодателството на ЕС изисква от държавите членки да гарантират, че няма да намаляват с над 10% постоянните пасища спрямо общата земеделска площ, обявена през 2007 г. В случай, че пасищата намалеят с над 10%, Еврокомисията ще наложи санкции на България.

Очаква се новият слой да бъде включен в регистъра от първи октомври 2014 г. За да се осигури по-голяма прозрачност в работата на администрацията, при създаването на новия слой кандидатите предварително трябва да бъдат информирани с очертаните в регистъра пасища, които ще бъдат включени в него.

При несъгласие с картата, предложена от земеделското министерство, в едномесечен срок стопаните ще могат да отправят възражения и предложения за корекции. Целта е да се премахнат евентуални грешки при изплащането на субсидиите през следващата кампания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.