1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се голяма пшеничена реколта

Очаква се голяма пшеничена реколта

Прогнозата е на Международния съвет по зърно

Нова голяма пшеничена реколта се очаква през следващата стопанска година. Прогнозата е на Международния съвет по зърното. Според експертите, през 2017 - 2018 година реколтата ще достигне 736 милиона тона.

В сравнение с прогнозата от края на март, количеството е завишено с 2 милиона тона, което се дължи на очакваните по-големи добиви в Канада и Аржентина. Въпреки това, общата реколта остава със 17 милиона тона под тазгодишната и ще бъде горе-долу колкото тази от 2015-2016-та. Рекордът от миналата година обаче няма да бъде надминат. Причината се крие в по-слабите добиви в Съединените щати, Австралия, Русия, Украйна и Казахстан.

За Европейския съюз Международният съвет по зърното очаква общо 150 милиона тона или близо 6 милиона тона повече, отколкото миналата година. Цифрата почти не се различава от прогнозата на Европейската комисия, която предвижда 151 милиона тона.

Глобалното потребление ще бъде в размер на 737,6 милиона тона, смятат анализаторите, като за фураж ще бъдат използвани около 145 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.