1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се спад в производството на яйца от „щастливи“ кокошки

Очаква се спад в производството на яйца от „щастливи“ кокошки

Прогнозират от „Яйца и птици – Зора“ в с. Дончево

400 хиляди кокошки носачки се отглеждат в момента в „Яйца и птици – Зора“ АД в добричкото село Дончево. Условията на живот на всички тези птици отговаря на новите европейски изисквания за хуманно отношение към кокошки носачки. Птицекомбинатът разполага с мощности за отглеждане на общо 705 хиляди птици. Общо 12 млн. лева е инвестирало дружеството в модернизиране на фермата, която съществува от 45 години. През 1996 г. предприятието е приватизирано. Оттогава директор е инж. Иван Иванов.

Последната голяма инвестиция за оборудване на птицекомбината с уголемени клетки за кокошки носачки е направена със средства по мярка 121 на ПРСР. През декември 2009 г. е финализиран проект за 4,500 млн. лв. и налице са две сгради, осигуряващи условия за отглеждане на общо 120 хиляди птици.

Няколко години по-рано, през 2004 г. е приключили друг проект по програма САПАРД за изграждане на пет помещения за подово отглеждане на кокошки. С още 4,200 млн. лв. са реконструирани стари помещения за волиерно отглеждане на птиците. Така общият капацитет, отговарящ на европейската директива, достига 400 хиляди носачки. По изчисления на инж. Иванов, дружеството трябва да вложи поне още 12 млн. лева, за да преоборудва или оборудва и останалите 40% от капацитетните си възможности съгласно европейските изисквания.

Новите евроклетки осигуряват 750 кв. см на една птица, гнездо, пясъчна баня, по две пили за нокти в клетка, 10-сантиметров хранилен фронт, разполагат с по една дюза поилен фронт на всеки 10 кокошки и др. Цикълът в 8-етажната сграда се контролира от електронно табло, което следи както за температура, влага, осветление и вентилация, така и за напояването, състава на фуража и събирането на яйцата. Неминуемо е сравнението – сега за 60 хиляди птици се грижат двама души, докато при старите условия – до 8 души.

Очаква се спад в производството на яйца при новите условия, прогнозира изп. директор инж. Иван Иванов. До 1 януари т.г. в птицекомбината в с. Дончево са се произвеждали около 140 милиона броя яйца годишно. Изчисленията показват, че вече от „щастливите“ кокошки ще се добиват около 100-110 милиона броя яйца. Себестойността на едно яйце, която в момента е около 14-15 стотинки, ще скочи. Каква ще е цената до крайния потребител, все още не е ясно, защото зависи от много фактори. Яйцата, снесени при новите условия, ще бъдат обозначени със специален код 3, поясни още инж. Иванов. Притесненията му обаче са от нелоялна конкуренция. Според него в търговската мрежа вече са се появили яйца внос от чужбина на съмнително ниска цена от 12-13 стотинки, също обозначени с код 3. Тази маркировка обаче се е поставяла доскоро и на яйца, снесени в неуголемени клетки.

70-80% от произведените яйца в „Яйца и птици – Зора“, с. Дончево, се реализират на вътрешния пазар. Останалите до 30% се изнасят за страни като Швейцария, Гърция и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.