1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход

Очаква се странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход

Националната регистрация на продукта е приключила

Това е казал за БТА Манол Тодоров, дългогодишен пчелар и носител на високото отличие "Пчелар на 2000 година", цитиран от dir.bg.

Пчеларите са посочили наименованията, с които е популярен продуктът и искат да получат защита - (ЗНП) "Странджански манов мед" (PDO) "Strandzhanski manov med"  (ЗНП) "Maнов мед от Странджа" (PDO) "Manov med ot Strandzha".

Националната регистрация на продукта е приключила и от 10 ноември м. г. е публикувана продуктовата спецификация.

Тъй като няма нито едно възражение по нея се очаква отдела по европейските схеми за качество да излезе с доклад, който да бъде предложен на министъра на земеделието и храните за подпис.

Следва включването на продукта в националния регистър и подготовка на документа за Брюксел. Срокът, в който Европейската комисия трябва да се произнесе за това, че "Странджански манов мед" е продукт със защитено наименование за произход е 6-месечен.

Финалът на целия процес е издаването на Регламент на ЕК и публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз.

Според дългогодишния български пчелар този процес не само ще донесе имидж на страната ни и на производителите на меда, но и ще доведе до възраждане на целия Странджански регион.

От тази марка ще се възползват производителите от общините - всеки пчелар, който произвежда този продукт и пчелите му се намират в този район ще подпише договор за проверка и контрол.

Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти - защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е, че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, а съответно и по-скъпи.

"Странджански манов мед" ще бъде първото за страната ни вписано защитено наименование за произход.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица".

Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма", чиято процедура в Брюксел е към своя край.

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообразието.

Странджанският мед се добива в пчелини, разположени в дъбовите гори на Странджа планина и задължително в очертания географски район през месеците юни, юли и август. "Странджански манов мед" се произвежда в общините: Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Медът е смолисто червен на цвят, с дървесно-карамелени нотки, гъста консистенция. Любопитното е, че не се произвежда от пчелен прашец. Пчелите са се адаптирали към голямата гъстота на горите в Странджа.

Освен биологично чист мановият мед е с ниско участие на полен и с разнообразен ботанически произход. Най-ценното му качество обаче е неговата електропроводимост и съдържанието на минерали в големи количества.

За мотивите странджанският манов мед да се присъедини към групата отбрани продукти, носители на лого на ЕС, са неговите лечебни свойства - медът се смята за основно противоанемично средство и е много полезен за профилактика на заболявания като тези на черния дроб и на дихателните пътища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.