1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очертава се дефицит на вътрешния пазар заради цената на пшеницата

Очертава се дефицит на вътрешния пазар заради цената на пшеницата

Зърното струва около 400 лв. за тон

Цената на зърното при всички случаи ще се повиши, защото има дефицит на качествена пшеница, предаде Агенция "Фокус".

Според Георги Балев, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цената ще стане такава, каквато е в Европа – 200 евро за тон на борсата в Будапеща и ако има качествена пшеница, цената й ще стигне 40 стотинки за килограм, а може и повече.

По думите на Балев при този износ, който се осъществява в момента, сигурно в България няма да остане пшеница.

Явно липсват търговци на нашия пазар, които искат да оставят зърно в страната, всичко се изнася. В момента цената на пшеницата у нас е около 32-33 стотинки за килограм. Фуражната, която се вози на корабите, е около 30 стотинки, а има и питания за 35 стотинки, каза той.

За вътрешния пазар са нужни около 1 млн. тона, но при условие, че намаляват животните и няма нужда от фуражи, потреблението може и да е по-малко.

На много места реколтата се компрометира от дъждовете и хората не можаха да приберат това, което очакваха. В Старозагорско точно когато трябваше да валят дъждове, нямаше – през май, а през останалите месеци проливните дъждове нанесоха много щети, останаха много места, които даже не могат да се ожънат, обясни той.

Според Георги Балев ситуацията е сериозна и сигурно ще има и дефицит на семена.

Днес ще се проведе заседание на Консултативния съвет по зърното. Съветът ще разгледа резултатите от реколтата на основните есенни култури за 2010 г., както и складовите наличности и данните от окачествяването на зърното. Ще бъдат обсъдени и тенденциите на международния и вътрешен пазари на зърно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.