1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 10 000 декара са оранжериите в България

Около 10 000 декара са оранжериите в България

Отглеждат се основно домати, краставици и пипер

Оранжериите в България са около 10 000 декара. Това каза Пламен Сапунджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, цитиран от Агенция "Фокус". В асоциацията членуват собственици на оранжерии с площ от 10 декара нагоре, останалите са малки - по 1-2 декара, а има и такива с по половин декар.

„Оранжерийното производство е интензивно зеленчукопроизводство. Обикновено се прави с отопление през зимните месеци, с идеята да има продукция – пресни зеленчуци в студените месеци. Тънкостите на самото производство са страшно много”, посочи Сапунджиев.

В оранжериите в България се отглеждат основно домати, краставици и пипер. Сортовете са специално създадени за отглеждане в оранжерии. Има по-нестандартни видове и сортове, но те се отглеждат в много малки количества, тъй като нестандартната продукция има много ограничен пазар. Отглеждат се чери домати, розови домати. "Напоследък започнаха да се отглеждат много екзотични сортове домати като петнисти или черни домати, но това са много ограничени обеми”, обясни зеленчукопроизводителят.

По негови думи, отглеждането на зеленчуци в оранжерии дава възможност на производителя да предприеме мерки, които да предпазят продукцията от заболявания в много по-голяма степен, отколкото на полето, но в крайна сметка всичко опира до производителя. „Този вид производство е доста скъп и един производител, който държи на производството си го прави”, посочи още Сапунджиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.