1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 80 охлювъдни ферми съществуват в България

Около 80 охлювъдни ферми съществуват в България

Асоциацията на охлювъдите се създава с цел да представи официално бизнеса и да защити интересите на производителите

Около 80 охлювъдни ферми съществуват в България, които годишно произвеждат между 500 и 600 тона. Около 100% от продукцията обаче се изнася, тъй като пазарът на охлюви в България е много малък. По последни данни българите консумират между 8 и 10 тона охлюви годишно, предаде dariknews.bg.

"Заради кризата и липсата на организация, която да се грижи за интересите на охювъдните фермери, голяма част от продукцията ни тази година е залежала", сподели Илиян Илиев. Той се занимава с охлювъдство от четири години и е един от инициаторите на Асоциацията на охлювъдите, която беше учредена днес в Стара Загора.

"Трябва да има организация, която да гарантира, че охлювите произведени в нашата страна са също толкова добри колкото и тези, произведени в Китай, Франция или Италия", каза още Илиян Илиев и допълни , че единственият краен продукт, който се предлага в България са е охлювите по бургундски. Една порция от специалитета струва около 3 лева. За сравнение във Франция порцията е около 30 евро."Асоциацията на охлювъдите се създава с цел да представи официално бизнеса и да защити интересите на хора, които осигуряват не малко работни места и произвеждат добър и качествен продукт", обобщи Илиян Илиев и уточни, че в Старозагорско има 8 ферми, в които се отглеждат охлюви. На срещата на охлювъдите присъстваха около 80% от реално действащите ферми на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.