1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Опити за измами при търговия със зърно очакват от Икономическа полиция

Опити за измами при търговия със зърно очакват от Икономическа полиция

Тази година се очертава много добра реколта

Опити за измами при търговия със зърно очакват от Икономическа полиция. Тази година се очертава много добра реколта. Хората се изкушават точно от там да успеят да направят доста неправомерни средства за себе си, без да има правно основание за това, каза Дарина Обретенова, началник на Икономическа полиция, цитирана от Агенция „Фокус”.

"След като 2007 година България влезе в ЕС и при нас се развиха схеми, които са известни в Европа. Това е една стока, която се пренася през различните граници, като по този начин се стопява ДДС или се начислява неправомерно на друго място. Имаме доста операции миналата година. От 2010 г. сме се съсредоточили да работим по групи в различни видове отрасли, за да може да ги елиминираме. Миналата година основно се работи по групи, свързани с неправомерно усвояване на ДДС в бранша с търговия със зърно и семена. Това са пшеница, царевица, слънчоглед, както и при търговията с изкупуването на отпадъци от черни и цветни метали и търговия с тях. След нашите операции в посока на бранша с черни и цветни метали, се наблюдава положителна тенденция. За четирите месеца след нашите операции в хазната са влезли допълнително около 2.2 млн. лева. Това за нас е определен успех, тъй като основната идея е да покажем, че искаме нашата икономика да изсветлява и да се внасят необходимите средства в бюджета", каза тя.

От Икономическа полиция работят и по измамите с неистински банкови карти – теглене на суми от банкомати без знанието и съгласието на притежателите. Най-често карти се правят у нас – карти дубликати и се използват в други страни на Европейския съюз, като там успяват да източат средства от скимираните в началото карти.

Обикновено става въпрос за групова престъпност. Има лица, които имат нужда да стопят своите данъци, които трябва да внесат и други, които предлагат такива услуги, едва ли не им става бизнес, за да могат да изготвят неистински документи, съответни схеми, неистински фирми, тоест нямат реални покупко-продажби, просто за да могат да променят този резултат и да не се внася необходимото ДДС, каза Дарина Обретенова.

Престъпленията се доказват трудно, защото е необходимо да бъде събран голям по обем материал. Необходимо е освен Икономическа полиция, да си свършат работата служителите от НАП, НОИ, другите контролни органи, които имат отношение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.