1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ощетени ли са преработвателите с 16-тото изменение на ПРСР?

Ощетени ли са преработвателите с 16-тото изменение на ПРСР?

В НПВУ пък изобщо няма да се подпомага преработка на земеделска продукция

„С писмена процедура предстои одобрение и на пренасочване на 20 млн. евро към подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“, необходими за обявяване на целеви прием с бенефициент „Напоителни системи” ЕАД за извършване на дейности, включително закупуване на техника, насочена към превантивни мерки и действия за ограничаване на природни бедствия и други събития.“ Това ще бъде една от промените, предвидени в 16-тото изменение на ПРСР 2014-2020 г. 
 
„Ние сме безкрайно разочаровани, защото дори от нашите средства, които са по мярка 4.2, които са крайно недостатъчни за преработвателите, включително за месопреработвателите, предлагат да се вземат 20 милиона, които да се прехвърлят към друга мярка, по която бенефициент е „Напоителни системи“.
И за съжаление, в НПВУ не е предвидено подпомагане за преработвателите. Явно преработвателната индустрия не е приоритет. Вероятно в земеделското министерство смятат, че преработвателният сектор се развива устойчиво и няма нужда от подкрепа. Факт е, че МЗм изключи храните дори от наименованието си и ние в крайна сметка не знаем къде сме. Не сме в Министерството на икономиката, не сме в МЗм. Значи ние, преработвателите, сме изоставени да се самоиздържаме. Кой както може да оцелява“, коментира Диляна Попова, изп. директор на Асоциация на месопреработвателите в България.
 
Тя посочи, че България е на второ място в Европа по защитени храни с традиционно-специфичен характер. „Така че не е редно и коректно браншът да бъде изоставен.“ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.