1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ОСМИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ "СЕМЕ БЪЛГАРСКО" 2022 г.

ОСМИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ "СЕМЕ БЪЛГАРСКО" 2022 г.

Медиен партньор на събитието отново ще е АГРО ТВ

За осми пореден път пазителите на българските традиции, занаяти, храни и  семена ще се съберат в град Севлиево в рамките на Национален фестивал „Семе българско“ . И тази година организаторите – Община Севлиево и Рекламна Агенция „Елмазови“ си поставят амбициозната цел да съберат на едно място духа, бита и традициите – пазители на родовата ни памет.

С новите инициативи и дейности фестивалът ще привлича гости от близо и далеч.

Ще разкажем за тайнствата български Край огъня с Девира.

В ателие Природата в нас и ние в нея на парк Българка ще споделим знания за билките и техните приложения. В днешно време здравето е всичко, затова е важно да знаем как можем да си го набавим от природата  и останем с чисто сърце и тяло.

В Алеята на здравето посетителите ще намерят качествени, здравословни продукти, билки, козметика и други.

Ще отворим ателие Тангризъм със Спас Мавров – то ще включва лекция, изработка на символи, образователен елемент за тяхното разчитане, практически и творчески дейности.

Носим стъпките на народните танци от време оно в кръвта си, затова на Фестивал "Семе българско" ще има Работилница за народни хора. Ще поканим самодейни състави, които ще извият красиви хора, в които всеки посетител може да се включи. Карта със стъпките на най-играните български хора, която ще създадат посетителите на работилницата,  ще помогне на начинаещите танцьори да добият необходимата им увереност. След фестивала картата ще бъде дарена на училище или детска градина в град Севлиево.

Предизвикателствата на зелените идеи от Централен Балкан ще развличат малки и големи в неделния ден, предлагайки им да се включат в природни игри и да спечелят прекрасни награди.

Инициативата "БГ Дървото на живота" - От древни времена българките са украсявали своите дрехи със символични шевици. Един от най-честите везбени символи е "Дървото на живота". Нашето Дърво на живота ще се окичи с плодовете български - нашите гордост, памет, ценности и съкровища, пазени в сърцата и умовете ни.

„Горичка в количка“ е другата нова инициатива, която събира в себе си тайните на засаждането на дървесните видове и различни растения и ги показва по иновативен и интересен за посетителите начин.

Гората. БГ ще раздаде 15 хиляди плодни дръвчета безвъзмездно на желаещите да ги засадят и да се грижат за тях до момента, в който им родят плод.

Пленер „Хубава си моя горо“ ще експонира тематични картини и рисунки из целия парк.

Работилница „Да използваме непотребното“ е с екологична насоченост и хвърля предизвикателство към хората с креативни умове, които с помощта на въображението си ще могат да създадат произведения на изкуството от непотребни материали.

Вече познатите инициативи, които очаквате няма да ви подведат, а ще ви зарадват и наситят сетивата, умовете и ръцете ви със щедрост.

Търсете по време на фестивала „Дом за семена“ -  междинната станция, в която всеки  може да остави или вземе сортови семена от различни посевни култури, безплатно и безвъзмездно. Идеята на инсталацията е "Донесете, споделете и вземете". Така с времето от ръка на ръка, от двор на двор, от нива на нива, българските сортове малко по малко ще се върнат във всеки дом. Партньор в инициативата е Селскостопанската академия.

В рамките на осмото издание на фестивал "Семе българско" ще вдъхнем живот на старите занаяти, които са давали препитание на хората в миналото и макар все по-рядко срещаме и в днешни дни. Това ще се случи в кът на българските занаяти - Майсторлъкът български.

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за осма поредна година. В нея със своите творения ще се включат дечица с огромни сърца и родители на ин-витро деца от България. Благодарение на усърдния труд на децата, които изработват изделия за благотворителна продажба, отвореното сърце на гостите на фестивала, усилията на фондация "Искам бебе" и на Община Севлиево, вече са родени две бебета, чиито родители бяха подкрепени със средствата, събрани по време на "Семе българско".

В изложението на фестивала ще участват организации, фирми и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и биопроизводството, със специално внимание към селскостопанските институти, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители,  мелници, хлебопроизводители, лесовъди и др. производители на храни, носещи характерните български вкусове и запазващи традицията на земята, семената и храната ни. 

И тази година неизменна част от събитието ще са децата.

В работилница "Игрите на баба и дядо" - ще възродим старите игри, с които нашите баби и дядовци са отгледали поколения щастливи български деца. Те ще имат образователен, състезателен и поощрителен характер за най-малките.

Децата ще имат възможност още и да работят с глина, да танцуват български хора, ще месят хляб. В парка ще бъде инсталирана подвижна пещ, в която подрастващите ще изпекат хляба, омесен от собствените им ръце и ще споделят своя опит със семействата си. 

Продължаваме с програма и инициативи - официалното откриване на фестивала ще се състои на 16 април в парк „Казармите“ с концерт на фолклорен ансамбъл "Развитие" - Севлиево.  През първият ден участие в културната програма ще вземат Ансамбъл Развитие, Капански ансамбъл и гост звезди - Калин Вельов и Нина Николина. Във втория ден от фестивала за настроението на гостите ще се погрижат Ансамбъл Сивек, Берковската музика, ФКФ "Боженци", Севлиевата духова музика, „Децата на Севлиево“, талантливите изпълнители от "Upstreem Voices". На сцената също ще се изявяват състави, представящи единството и многообразието на българските народни танци и фолклор. Читалища, детски градини, училища, НПО-та, школи ще пеят и танцуват на фестивалната сцена и в двата дни на събитието.

Базар „Подкрепяме българщината" и Фермерски пазар – в парка ще има отделен кът за участниците във Фермерския пазар, в който ще се включат най-малките местни производители от цялата област. Те ще предлагат на посетителите изделия от селскостопанския двор, местни изделия, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия. Участниците в базар "Подкрепяме българщината" ще представят традиционни предмети, облекла и културни ценности, характерни за района.

И тази година гости на фестивала ще бъдат младите хора от задругата "Дар Лимец", които, заедно с посетителите на събитието, ще замесят истински вкусен български хляб и ще разкажат за тънкостите при отглеждането на лимеца - най-древната храна на българите.

Конкурс „Никой не е по-голям от хляба” - и тази година традиционната инициатива ще събере вкуса на домашно приготвения сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти.  Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а рецептата на майстора-хлебар ще бъде разпространена.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.