1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От 2012 г. фермерите ще регистрират предварително земите за евросубсидии

От 2012 г. фермерите ще регистрират предварително земите за евросубсидии

За миналата година са регистрирани над 27 хил. случая на двойно деклариране на площи

През следващата година земеделското министерство планира да въведе нова система за регистриране на обработваемите земи, които получават директни плащания на площ от Европейския съюз (EС) и националния бюджет. Това става ясно от проектонаредби, изготвени от ведомството, пише dnevnik.bg.

При настоящата система фермерите всяка година заявяват площите, които обработват, след което фонд "Земеделие" извършва проверки дали те подлежат на подпомагане и дали не са заявени и от друг фермер. От ведомството на Мирослав Найденов обаче твърдят, че по този начин се стига до висок процент на заявявания на площи, които нямат право да получават субсидиите, както и проблеми при установяване на действителните ползватели на земите.

Това пък води до санкции за получателите на средствата, дори и да са допуснали чисто техническа грешка при кандидатстването с парцелите. Затова веднага след приключване на приема на документи за субсидии през тази година агроведомството ще започне промяна на системата за кандидатстване, като въведе предварителна регистрация на земите.

При новия механизъм фермерът ще трябва да очертае земите, които обработва, предварително. Той ще е необходимо да отиде в земеделските служби от 1 септември на годината, преди кандидатстването за субсидии до 31 януари в годината, когато подава документи за плащанията. За целта ще трябва да предостави и документите, доказващи, че е действителният ползвател (например нотариален акт, договор за рента и др.).

След това ще се установи и кои от тях са в добро земеделско състояние и подлежат на финансиране. Регистрациите на всички ползвани земи ще влязат в общ регистър, който ще бъде и основата за изплащането на евросубсидиите.

Проектонаредбите предвиждат още фермерите, които смятат, че имат земи, които неправилно са изключени като недопустими за подпомагане, да поискат проверка на място и в случай, че са в добро състояние да бъдат добавени към общия регистър.

Те ще могат да искат и всякакви промени в очертаните им предварително земи до 31 януари на годината, в която се кандидатства за субсидии. Тази възможност е допусната, в случай че има нов собственик или ползвател на дадени земи или например при наследяване, обясниха от земеделското министерство.

След като се изготви и обобщената справка на земите, които подлежат на подпомагане, фонд "Земеделие" ще започне и прием на документи за субсидии. За тях ще могат да кандидатстват само онези, чиито земи са предварително регистрирани. Документите за финансирането ще се подават в същия срок, както и сега - от март до 9 юни.

Всяка година земеделските производители получават директни субсидии на площ от ЕС, както и средства от националния бюджет под формата на доплащания. През тазгодишната кампания бяха преведени над 1 млрд. лв. През всички години досега обаче има случаи, при които няколко земеделци регистрират едни и същи парцели или такива, които не подлежат на финансиране, заради което и получават глоби. При по-големи нарушения е предвидена и възможността да не се получават субсидии и за следващи години.

Неведнъж обаче от големите фермерски организации са казвали, че има случаи на технически грешки, защото кандидатите не са успели да се ориентират по картите, по които се очертават земите. За миналата година са регистрирани над 27 хил. случая на двойно деклариране на площи, сочат данните на фонд "Земеделие". Кандидатите за субсидии пък са били 91 хил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.