1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От последната градушка в Пазарджишко са засегнати общо 6560 дка

От последната градушка в Пазарджишко са засегнати общо 6560 дка

Най-сериозни са щетите в село Радилово

Общо 6560 дка в Пазарджишко са засегнати от последната градушка, паднала в областта на 24 юни, каза за радио „Фокус” Диана Илкова, директор на Полигона за борба с градушките в Гелеменово. Пораженията са в землищата на четири села - Главиница, Алеко Константиново, Капитан Димитриево и Радилово.

Най-сериозни са щетите в село Радилово, където основно са засегнати 3300 дка насаждения с ечемик и пшеница. Можем да кажем, че при всички поразени площи най-голям процент е на пшеницата, може би, защото тя е в такъв стадий на развитие, че е най-уязвима към градушка, коментира Илкова. В селата Радилово и Капитан Димитриево има поразени и на 100% площи.

Директорът на полигона поясни, че нямат право да стрелят над населени места, но това не означава, че точно над населеното място ще падне градушка, тъй като зависи от това колко бързо се движи облакът и накъде. Мощният процес, който нанесе толкова щети, започна от Стрелча на север и стигна до Пещера, като премина през цялата защитавана територия. Въздействието от наша страна беше от 15 до 17 часа. Площта, която обхванахме при обработката на 11-те градови облака, възлиза на 465 хиляди декара. Имаме поражения, но като цяло сме предотвратили щети на много други места, каза също Диана Илкова.

Полигонът за борба с градушките в Гелеменово разполага с общо 18 ракетни площадки, от които се обстрелват градовите облаци, а обхванатата площ е над 1 милион декара. През последната една година в пазарджишкото село Главиница градушка нанесе поражения три пъти и то на едни и същи места, каза Камен Тилев, председател на местната земеделска кооперация. След огледите на службите през последната седмица стана ясно, че градушката на 24 юни е унищожила около 600 дка с пшеница и около 200 дка със слънчоглед. От комисията, направила огледа, бяха признати за напълно унищожени около 230 декара. Имаме площи, от които ще ожънем едва около 20 - 30 кг от декар, които обаче не бяха признати за унищожени на 100%, добави Камен Тилев.

Миналата година имахме унищожени над 300 дка с пшеница и дини, като впоследствие получихме обезщетение за тях. Земеделската кооперация обработва около 2500 дка пшеница, 350 дка ечемик и около 1000 дка слънчоглед. След градушката около една трета от пшеницата е унищожена и пораженията са на същата местност, като тази година там това се случи два пъти. Имаме около 30 дка, през които все едно е минал валяк, но те също са сред непризнатите за напълно унищожени, каза още председателят на кооперацията в Главиница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.