1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отглеждането на тикви - рентабилна земеделска дейност в с. Полковник Минково

Отглеждането на тикви - рентабилна земеделска дейност в с. Полковник Минково

Сушата провокира кооператорите да се насочат към различни култури

Заради трудностите при отглеждане на царевица и ниските добиви, земеделски стопани се насочват към производството на тикви. Доколко е рентабилно и какви са добивите – попитахме в земеделската кооперация в село Полковник Минково.

Последните две реколти от царевица са били изключително слаби в землището на добричкото село Полковник Минково. Това сподели председателят на кооперацията Лазар Лазаров. Заради ниските добиви - от 420 до 480 кг от декар царевица, земеделският стопанин драстично е намалил площите с тази култура. Вместо царевица е започнал да сее тикви.

Така сушата провокира кооператорите да се насочат към друг вид култури, от които през изминалата стопанска година остават доволни.
Оказва се, че отглеждането на тикви е рентабилно и доходно и нещо по-важно – подходящо за условията в този регион на Добруджа.

В кооперацията се обработват 10 000 дка. Една трета от тях са изключително трудни за обработване почви. Засушаванията през последните години допълнително утежняват условията, при които работят земеделските стопани.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.