1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Откриха INTELIFRESH 2019 в Пловдив

Откриха INTELIFRESH 2019 в Пловдив

Ари Фелдхаузен, аташето по земеделие към Посолството на Нидерландия, откри форума

Неслучайно в рамките на международното изложение АГРА, Фондация ИнтелиАгро провежда за втори път събитието ИнтелиФреш. Тази година мотото е „От градината до щанда“.

Събитието продължи с изказване на Николай Вълканов, управител на Фондация „ИнтелиАгро“. Тенденцията е международните стандарти при храните да стават нещо задължително. Целогодишното потребление на пресни плодове и зеленчуци се засилва. Засилва е и консумацията на ядки и по-нетрадиционни, екзотични плодове. Интересна ниша, която се забелязва е засилващото се търсене на замразени плодове, допълни още Вълканов.
Събитието среща българските производители на плодове и зеленчуци с местни и международни търговци, транспортни компании и доставчици на модерни технологии по цялата верига - от градината до магазина.

Площите с овошки нарастват с 9% средно годишно от 2015 г., за да надхвърлят 35 000 ха през 2018 г. Това е безпрецедентен размер за последните десет години. Площите в някои направления (череши, сливи и др.) нараснаха толкова бързо, че вътрешният пазар отесня за родната продукция.

Специално участие в дискусията „Възможностите за реализация през каналите на модерната търговия“ взимат МЕТРО, Кауфланд и Билла. Гост-лектори от Холандия ще разкажат как работят тамошните организации на производители и как можем да ускорим износа за ЕС. Ще бъде обсъдена сертификацията по международни стандарти като врата към външни пазари. Чужди търговци ще представят възможностите за износа на българска био и конвенционална продукция на румънския и други пазари, а акцент  ще бъде поставен върху една нова за България култура с големи перспективи. Специален панел е отделен и на новите технологии - как производителите да оптимизират растителната защита, подхранването на растенията, следберитбената обработка и съхранението, за да постигнат по-добри финансови резултати.

В зоната за b2b срещи гостите на InteliFresh ще имат могат да установят директни бизнес контакти с търговските вериги и други партньори по веригата.

Участието в “InteliFresh 2019 - от градината до щанда” е само с предварителна регистрация на www.agroevents.eu.

InteliFresh 2019 се организира от ИнтелиАгро с официалното партньорство на Посолството на Кралство Нидерландия в България и с подкрепата на ДСК Агро, Евро Ферт, МЕТРО, Кауфланд България и Билла България. Представители на форума ще имат още Лидл, Фантастико и други търговци.

Агро ТВ е медиен партньор.

Aвтор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.