1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Открит ден на пшеницата в ДЗИ - гр. Генерал Тошево

Открит ден на пшеницата в ДЗИ - гр. Генерал Тошево

Очакванията на учените са за по-добра реколта в сравнение с миналата година

Въпреки финансовите трудности за поредна година Добруджанският земеделски институт организира Ден на отворените врати и показа опитните си полета със зърнено-житни култури. Очакванията на учените са за по-добра реколта в сравнение с миналата година. Съществува обаче голям риск реколтата да остане на полето, тъй като институтът отново няма средства за жътвената кампания.

Традиционният открит Ден на пшеницата събра учени, земеделски производители, представители на Селскостопанска академия в полетата на Добруджанския земеделски институт. Така в реални условия всеки успя да види както най-новите, така и утвърдените сортове от обикновена зимна пшеница, ечемик, тритикале, твърда пшеница. Земеделските производители ще получат през тази година семена от 14 сорта пшеница, 5 сорта тритикале и един сорт ечемик. Гости на Открития ден бяха и представители на турски фирми, които проявяват засилен интерес към българската селекция. 

Българската пшеница става популярна в Република Турция заради своята издържливост на суша и ниски температури. Търсени са сортовете с добри хлебопекарни качества, с висок добивен потенциал.

Реална обаче остава опасността за българското семепроизводство в момента. Заради липса на средства ръководството на института не знае как ще пожъне реколтата. 

Проблемите в института не са само тези. През следващата седмица 23-ма работници ще получат предизвестия за съкращения на щата и ще останат без работа.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.