Открит полски ден при слънчоглед

Сръбската селекция на Нови Сад доказва качества

Открит полски ден при слънчоглед сръбска селекция проведе Пиргос Агро. Семената са на института в Нови Сад. С успешната си генетика той заема важно място в сръбската и световна селскостопанска наука. В него са създадени над 1000 сортове и хибриди, от които близо 500 са регистрирани и се отглеждат в 26 страни.

Откритият полски ден се проведе в село Чукарка, област Бургас. „Метеорологичните условия през тази година изобщо не бяха добри. Добивите ми от другите култури са по-малки спрямо предходната година, но виждайки как се развива слънчогледът мисля, че той ще се представи по-добре", сподели земеделският стопанин на чиито производствени площи са засети хибридите.

Ето и какви хибриди предлага Пиргос Агро при царевица:

- NS 444 Ultra (ФАО 440) - средно ранен хибрид с вегитационен период от 115 до 120 дни. Подходящ е за зърно и силаж. Препоръчва се за отглеждане в райони до 400 м. надморска височина. Когато се засажда за силаж, броят на растенията на хектар е необходимо да се увеличи с 20%. Устойчив е на засушаване и болести по царевицата. Подходящ е за отглеждане на полета с тежък плевелен агрофон

- NS 640 Ultra (ФАО 600) - средно късен хибрид с вегитационен период 130 дни. Подходящ е за зърно и силаж. И още - устойчив е на засушаване. Характеризира се с високо стъбло, еластично, устойчиво на полягане и пречупване. Кочанът е с дълга, цилиндрична форма с 14 - 16 реда зърна.

-NS Felix (конвенционален хибрид) - средно ранен хибрид. Генетично устойчив е на всички раси синя китка, ръжда и молец по слънчогледа. Има добра устойчивост на засушаване. Характеризира се с високо маслено съдържание - над 51%. Отлично се адаптира към различни почвени типове

- NS Sonanta (конвенционален хибрид) - средно ранен хибрид. Генетично устойчив е на всички раси синя китка и на мана. Отличава се с добра устойчивост на полягане и засушаване. Маслеността му е 46% - 48%.

- НС Таурус (клиърфилф технология) - средно късен хибрид. Устойчив е на хербициди от групата на имадозилините, независимо от момента на прилагане. Силно устойчив е на гъби и плесен. Характеризира се със средна височина на растението. Издържлив е на стресови условия.

- НС Маестро (клиърфилд технология) - средно късен хибрид. Отличава се със средна височина на растението. Силно устойчив е на гъби и плесен.

- Amleto SU - средно ранен хибрид. Устойчив е на експрес технология. Характеризира се с много добро опрашване.

- Analela SU - ранен хибрид. Устойчив е на експрес технология. Вегитационният му период е от 98 до 108 дни. Устойчив е на засушаване и всички раси синя китка, както и на ръжда и слънчогледов молец. Масленото му съдържание е от 47% до 49%.

- Стриал - средно ранен хибрид. Устойчив е на ръжда и молци по слънчогледа. Характеризира се с твърдо стъбло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.