1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Овцевъди от Девинско разпродават стадата си

Овцевъди от Девинско разпродават стадата си

Килограм живо тегло се продава за 2 - 3 лева

Овцевъди от Девинско разпродават стадата си заради ниските изкупни цени на млякото и високите цени на фуража. Това заяви председателят на Съюза на овцевъдите в района Рашко Кехайов, цитиран от Агенция "Фокус"

До преди 2 години в сдружението е имало собственици, които отглеждали общо 4000 животни, а сега те наброяват едва 2000, посочи Кехайов.

Изкупната цена е изключително ниска, като килограм живо тегло се продава за 2 - 3 лева. Реалната цена, на която трябва да се продават агнетата и овцете, не трябва да бъде под 10 лв., категоричен е овцевъдът. Фуражът вече е 50 стотинки и цената на месото трябва да се повиши. Потребителите нека го купуват по 12-13 лева, а държавата да измисли механизъм, по който хем ние да имаме сметка да го продаваме, хем и в магазините цените да не са изключително високи за хората, допълни Кехайов.

Цената на овчето мляко също е много ниска, като мандрите предлагат едва 80 стотинки за литър натурално мляко. Според Кехайов, млякото не трябва да се продава за по-малко от 2 лева за литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.