1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ожънаха 85% от пшеницата в Добричка област

Ожънаха 85% от пшеницата в Добричка област

Приключи прибирането на реколтата от рапица при среден добив от 253 кг от декар

По-високи добиви от пшеница отчитат земеделските производители от Добричка област. Средните показатели от зърнената култура са 468 кг от декар, докато през лятото на 2010 г. са ожънати средно с 30 кг по-малко зърно от декар. В крайморската община Каварна отчитат най-високи добиви – по 511 кг от декар. Най-ниски – по 400 кг от декар, прибират фермерите от община Тервел.

Близо 85% от засетите през есента 1 млн. 114 хил. декара с пшеница вече са прибрани, информираха от Областната дирекция „Земеделие”. 443 хиляди тона зърно са складирани в хамбарите на арендатори и земеделски кооперации. В две от добруджанските общини – Крушари и Шабла, жътвата вече е приключила. На финала е и прибирането на реколтата в общините Балчик и Тервел. В община Генерал Тошево са ожънати 70% от засетите площи, в Каварна – 80%, в община Добричка – 72%. Пшеничното зърно през настоящата стопанска година е с високо качество, коментират земеделските производители. Въпреки това обаче цената му на борсите бележи спад. В момента офертите са около 300-310 лева за тон.

Приключи жътвата на рапица в Добруджа. Прибрани са 80 хиляди тона зърно от близо 320 хиляди декара с маслодайната култура. Средният добив възлиза на 253 кг от декар, т.е. с около 100 кг по-малко от кампанията през 2010 г. Най-високи – по 310 кг рапица от декар, са ожънали фермерите от общините Добрич и Добричка. Цената на тон рапично зърно е около 800 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.