1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Първата заявка за производство на лабораторно месо в Европа е подадена в Швейцария

Първата заявка за производство на лабораторно месо в Европа е подадена в Швейцария

Основната мотивация е желанието да се спазват принципите на устойчивост и защита на животните

Швейцария стана първата държава в Европа, в която има подадено заявление за производство на лабораторно месо. Вносител на искането е израелска стартъп-компания, поясняват от Федералната служба за безопасност на храните.
 
Продуктът ще бъде пуснат на пазара в сътрудничество с голяма швейцарска верига за хранителни стоки, като на първо време ще бъдат снабдявани само заведения. Израелската компания е подала подобни заявления и в Сингапур и Израел, където също ще си партнира с местни фирми за дистрибуция.
 
От израелския стартъп съобщават, че през последните две години са провели мащабно проучване на потребителските нагласи в Швейцария и са установили, че 74 процента от населението са готови да опитат култивирано в лабораторни условия месо. Основната им мотивация са любопитство и желанието да спазват принципите на устойчивост и защита на животните.
 
Според фирмата съвместното предлагане на месо, направено от клетъчни култури, както и на конвенционално, добито от животни, може да допринесе за по-стабилното снабдяване на населението с животински протеини и мазнини. Освен това швейцарският пример би могъл да помогне за популяризирането на лабораторното месо и в други страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.