1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Първите фермери в Полша, които пострадаха от сушата през лятото, вече получиха обезщетения

Първите фермери в Полша, които пострадаха от сушата през лятото, вече получиха обезщетения

Максималната сума е 233 евро на хектар

Първите фермери в Полша, които пострадаха от сушата през лятото, вече получиха обещаните от правителството обезщетения. Максималната сума е 233 евро на хектар.

Още в разгара на лятото правителството обяви, че ще подкрепи стопаните с близо 350 милиона евро, като обезщетенията се изчисляват според понесените заради горещините загуби. Стопанства с щети, по-големи от 70 процента, получават 233 евро за хектар обработвана площ, а тези, чиито реколти са с минимум 30 на сто по-слаби от миналогодишните, получават 116 евро на хектар.

От съобщение на земеделския министър Ян Кшищов Ардановски става ясно, че Службата за модернизация на селското стопанство към министерството, която функционира като разплащателна агенция, вече е одобрила 449 заявления и е превела съответните суми по сметките на фермерите. Тези първи обработени заявления за обезщетения са на земеделски производители, при които загубите надхвърлят 70 процента.

До момента в агроведомството са постъпили около 28 хиляди заявления, а крайният срок за подаване беше удължен от края на септември до края на октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.