1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Песимистична прогноза за производството на зърнени култури в ЕС

Песимистична прогноза за производството на зърнени култури в ЕС

Прогнозата за реколтата от пшеница е понижена с 1,3 милиона тона до 128,2 милиона тона

Френската аналитична компания Strategie Grains понижи прогнозата за производството на зърнени култури в ЕС с 3,4 млн. тона до 277,5 милиона тона, което е 5,3% под реколта от миналата година, предаде Agrosaveti.com.

Прогнозата за реколтата от пшеница е понижена с 1,3 милиона тона до 128,2 милиона тона (за 2009г. - 130,7 милиона тона), въпреки че преди два месеца прогнозата беше, че реколтата от пшеницата ще бъде с 5 милиона тона над миналогодишната. По-ниската прогноза се дължи основно на намаляване с 1,4 милиона тона на оценките за България, Унгария и Румъния, където реколтата е пострадала от проливните дъждове и наводненията през летните месеци. Също така е намалена прогнозата за Полша и Скандинавските страни. В същото време прогнозите за Франция, Испания, Дания и Балтийските страни са увеличени до известна степен.

Прогнозата за реколтата от пшеница в Русия е намалена до 43 милиона тона от 51 милиона тона, очаквани през юли.

Също така продължава да се коригира надолу оценката за събирането на ечемика. Актуализираната прогноза за реколтата от ечемика в ЕС е намалена с 1,1 милиона тона до 53 милиона тона срещу 62,1 милиона тона през 2009 г.

Въпреки спада в прогнозите за производството, прогнозата за износа на пшеница от ЕС през 2010/11 е увеличена с 3 милиона тона (2009/10 пазарна година - 18,80 милиона тона) във връзка със забраната на износа от Русия и евентуалните ограничения на износа на пшеница от Украйна.

Прогнозата за износ на пшеница от САЩ е увеличена с 6 милиона тона до 33,6 милиона тона, почти с 10 милиона тона повече от миналия сезон.

Така спадът на износа на пшеница от Русия и Украйна, както се очакваше, ще бъде компенсиран на първо място с растеж на износа от САЩ и на второ място - от ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.