1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пет малко известни факта за ядките

Пет малко известни факта за ядките

За ядките и техните разнообразни свойства е казано и изписано много

 

 Нека ви представим 5 не толкова популярни факта за тях, които могат да ви бъдат от полза.

1.       Ядките имат засищащ ефект и са много подходящи за балансирана диета

Това обаче важи само ако се приемат вместо едно или няколко от основните ястия за деня, а не заедно с другата храна. Шепа ядки осигуряват необходимата енергия на тялото за дълго време. Ядките не съдържат холестерол, защото са с растителен произход.

2.       Ядките могат да бъдат заместител на месото заради голямото количество протеини, които съдържат

Освен това те са богати на желязо и витамин В, който ни помага да имаме здрава коса и кожа.

3.       Консумацията на ядки намалява риска от диабет тип 2, който е най-разпространения вид

Това се отнася най-вече до фъстъците. Този факт се дължи на ниския им гликемичен индекс на ядковите плодове. Гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Ястия с висок гликемичен индекс могат да увеличат глюкозата в кръвта (естествено и нивото на инсулина) за много кратък период от време. Обратното - храните с нисък гликемичен индекс влияят в малка степен на отделянето на инсулин и съдържанието на захар в кръвта.

4.       Ядките трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, без достъп на пряка слънчева светлина

Влагата и топлината са предпоставка за образуването на вредните за организма афлатоксини, които могат да имат дори канцерогенен ефект. Затова е добре ядките да са в непрозрачни опаковки, а след отварянето им да се съхраняват в хладилник или фризер.

5.       Ядките са подходящи за бременни жени и кърмачки

Нови изследвания показват, че консумирането на ядки по време на бременност и кърмене не е вредно за майката и бебето. Експерти препоръчват да се ядат по 50 г. седмично от така наречените благородни ядкови плодове – лешници, бадеми и кашу. Те допринасят за здравословното хранене на майката и осигуряват на бебето минерали и витамини. Най-полезните ядки за бременните и кърмещи жени са бадемите и кашуто. Те имат високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчаната дневна доза), който е важен за развитието на скелета.

Трябва обаче да се внимава с фъстъците, защото те могат да доведат до алергични реакции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.