1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пет села от община Долна Митрополия са сериозно засегнати от снощната буря

Пет села от община Долна Митрополия са сериозно засегнати от снощната буря

Унищожени са 15 хиляди декара със слънчоглед, царевица и пшеница

Ситуацията в град Кнежа остава тежка. Аварийни групи на ЧЕЗ работят по възстановяването на електрозахранването. 1 000 абонати са без ток. Падналите клони и изкоренените дървета се отстраняват. Досега е възстановено електрозахранването на 700 от абонатите, които цяла нощ нямаха ток, съобщава БНР.

Пет села от община Долна Митрополия са сериозно засегнати от снощната буря и проливния дъжд. Само за половин час в района са се излели 50 литра на квадратен метър, а вятърът е бил със скорост над 80 километра в час.

Най-тежко е положението в село Крушовене. 21 от улиците са напълно непроходими, засипани са с 30 сантиметра кал, на много места е изнесена настилката. 70 на сто от къщите са с повредени покриви, над 180 са наводнените дворове и мазета. Унищожени са 15 хиляди декара със слънчоглед, царевица и пшеница. Над 1000 са изкоренените плодни и декоративни дръвчета. Съсипани са зеленчукови градини, а земеделието в селото е основен поминък на хората.

На този етап не може да започне почистването, защото от предишното наводнение в селото през месец май от Междуведомествената комисията за възстановяване и подпомагане не са разплатени дължимите 30 хиляди лева на почистващите фирми, каза кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков.

Вчерашната буря нанесе щети и в Бяла Слатина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.