1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пламен Димитров: Не е етично да участваме в протестите на земеделците и на зърнопроизводителите

Пламен Димитров: Не е етично да участваме в протестите на земеделците и на зърнопроизводителите

Във финансовата рамка са заложени 25 милиона лева за сектор „Плодове и зеленчуци”

Зеленчукопроизводителите в момента нямат претенции към финансовата рамка. Това каза пред агенция „Фокус” Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. „Във финансовата рамка са заложени 25 милиона лева за нашия бранш”, допълни Димитров.

„Като имате предвид, че до 2011 г., специално за сектор „Плодове и зеленчуци”, не бяха отпускани никакви допълнителни средства, сега за първи път се отделят 25 милиона лева", допълни Димитров.

Не е етично да участваме в протестите на земеделците и на зърнопроизводителите, защото ние нямаме техния проблем. В момента те не приемат финансовата рамка и ние сме съгласни, че трябва да си търсят правото. Но при нас директните плащания никога не са били фактор за развитие. А тъй като имаме отпусната за първи път една сума, която ще подпомогне зеленчукопроизводството, не би било етично да възразяваме и да сме против. Вносните оранжерийни продукти застрашават и действат много негативно, защото подбиват нашето производство и изнасят български пари в чужбина, заяви Димитров.

Вместо тези пари да влязат в нашата икономика, те влизат в икономиката на външни страни. Относно ограничението на вноса сме правили много опити, но на този етап е почти невъзможно нещо да се направи, тъй като движението на стоки в страните от ЕС е свободно и не може да бъде ограничавано. А пък Турция и Македония, откъдето основно влизат плодове и зеленчуци в нашата страна, имат предприсъединителни спогодби с ЕС, където е определена рамката, по която те могат да внасят своя продукция в България и в страните от ЕС, каза още Пламен Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.