1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Плантации за трюфели сред иновациите на изложбата „Агра 2019“

Плантации за трюфели сред иновациите на изложбата „Агра 2019“

Тяхното производство може да се комбинира с други полезни култури, носещи допълнителен доход

Отглеждането на трюфели е новият хит в земеделието, затова новости за сектора ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“  от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

Иновация от европейски мащаб са фиданките на леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове, „заразени“ със спори от пет вида български трюфели, и технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи. Върху тях се засаждат  овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани мицел на скъпите подземни гъби. Така техните плантации могат да се комбинират с други полезни култури, носещи допълнителен доход.

През последните години у нас се активизира производството на памук, затова български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дългото и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.

Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на високо качествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите.

Това са част от  иновациите, които Селскостопанската академия ще  демонстрира на „Агра 2019“ наред с различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.

Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.

Биопроизводството е едно от водещите направления  в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на  земеделски и животновъдни ферми.  В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие  и други събития за сектора.

Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра“ се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.

Така не само показваме иновации за селското стопанство, но и улесняваме пътя  за тяхното внедряване в практиката, коментира доц. д-р  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, организатор на „Агра“ и на изложбите „Фудтех“ - за хранителната индустрия, и  „Винария“ - за лозарство и винарство, които ще се проведат по същото време.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.