1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Плавен ръст в отглеждането на птици у нас

Плавен ръст в отглеждането на птици у нас

Снимка:

Съществено намаление обаче има при пуйките - с 38%

Плавна тенденция към увеличаване на производството на птици у нас. Данните са от анализ на земеделското министерство. Секторът е един от най-интензивните в животновъдството. Механизацията и автоматизацията осигуряват високоефективно промишлено производство.

Ръстът е отчетен от 2014 година, когато се наблюдава и нарастване на броя на птиците - близо 7%, година по-късно. Общият им брой достига 15 хиляди и 600, от които над 14 хил. кокошки и пилета, 28 хил. броя пуйки, над хиляда водоплаващи птици и 69 хил. други птици. Увеличението е главно при птиците от кокоши вид, докато пуйките и водоплаващите намаляват. По-значителен скок има при пилетата за месо - 18%, а по-слаб -  при кокошките и подрастващите носачки – с около 3 на сто.

Съществено намаление обаче има при пуйките - с 38%, а на патиците и гъските - съответно с 19 и 9 на сто. Фактор за доброто развитие на сектора е схемата на държавна помощ за хуманно отношение. У нас има както високо модернизирани птицеферми, така и по-малки стопанства. Те осигуряват производство на яйца, птиче месо и черен дроб. Според анализа обаче, чувствително намаляват фермите, в които се отглеждат пилета за месо.  Около 73% от общия брой кокошки и пилета са в Северна България. В доклада на земеделското министерство няма данни за заетите в сектора и генерираната от бранша печалба.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.