1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Плавно покачване на цените на чернозема

Плавно покачване на цените на чернозема

Причината за интереса към нивите е добрата доходност от земеделската собственост

Между 800 и 1300 лева дават купувачите за декар земеделска земя в Добричка област. За отделни парцели може да се стигне и до по-висока цена, коментира Асен Гатев – управител на добрички офис на компания за недвижими имоти. Прогнозите са, че цените на земеделскитe земи ще вървят плавно нагоре. Данните в национален мащаб показват, че земеделската земя е единствената инвестиция, която в условия на криза отчита ръст. В сравнение с 2010 г. средните цени на парцел са се повишили с 7–10%. В отделни райони със засилен инвестиционен интерес повишението дори е по-голямо.

Още през декември 2010 г. реални сделки се сключваха на нива от 650 до 800 лева за декар, като не липсваха оферти и за 1000 лева за декар, коментираха от агенцията за недвижими имоти. Земите в крайморските добруджански общини се търсят не заради ваканционен туризъм, а заради земеделие, обобщиха брокерите. Земята е най-добрата форма на инвестиция. От нея се очаква двоен доход в рамките на 8–10 години, дори в по-кратък период.

В Добруджа най-често се предлагат парчета от по 10 до 50–60 декара. За ефективно земеделско производство обаче те са твърде малки, затова най-търсени са парцелите по 150–300 декара. Те се котират и на по-добри цени. Най-скъпи са нивите край Балчик, където през миналата стопанска година рентите отбелязаха ръст от порядъка на 70–100 лева за декар. Само за няколко месеца с 20% е скочила цената на земята и край Генерал Тошево, както и в близките до Добрич села Стефаново, Славеево и Пчелино.

Ако през октомври 2010 г. продажбите на земеделски ниви са стартирали от 530–550 лв. най-вече в общините Генерал Тошево, Каварна и Балчик, то сега цената се движи средно около 1000 лв. за декар. Прогнозите на всички специалисти в областта на пазара на земеделска земя е черноземът да продължи продължи плавно да нараства. Причината за интереса към нивите е добрата доходност от земеделската собственост.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.