1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Площите с бобови култури са намалели десет пъти

Площите с бобови култури са намалели десет пъти

У нас само Добруджанският земеделски институт произвежда качествени семена

Площите с бобови култури са намалели десет пъти за последните 10 години, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Иван Киряков. Той се позова на данните, публикувани в годишните бюлетини на агростатистиката към Министерство на земеделието и храните. През 2001 г. у нас са били засадени 107 604 дка с фасул, а през миналата – едва 15 414 дка, изтъкна ученият.

По думите му, стопаните отглеждат по малко фасул, най-вече за задоволяване на личните нужди. Големи полета с грах и боб вече няма. Леща пък изобщо не се гледа. Това, което консумираме е предимно от внос. От 2015 г. стопаните, които отглеждат протеинови култури - грах, боб, нахут, бакла и леща, ще получават 2% повече субсидии за обвързана подкрепа по линия на директните плащания. „Надявам се, че от догодина картината ще се промени и ще имаме възраждане на тези производства. Финансовият стимул ще изиграе положителна роля за това”, оптимист е доц. Киряков. 

Секция “Селекция на бобовите култури” в Добруджанския институт води селекция на нови сортове от зрял фасул (от 1978 г.), леща (от 1980 г.), пролетен фуражен грах (от 1990 г.), нахут (от 1985 г.) и пролетен фий (от 1995 г.). Досега в научното звено към Селскостопанска академия са създадени и признати 19 сорта зрял фасул, 13 сорта леща, 4 сорта пролетен фуражен грах, два сорта нахут и един сорт пролетен фий. През 2013 година в ИАСАС се изпитват три сорта зрял фасул (двата са с бели семена и единия с пъстри семена), подходящи за директна жътва, разказва доц. Киряков.

Зрелият фасул е отличен предшественик за повечето култури. Той оставя в полето 5-6 кг на дка азот за следващата култура. Затова агрономите препоръчват поне 10% от обработваемите площи да се засаждат с бобови култури. Доц. Киряков признава, че у нас само Добруджанският земеделски институт произвежда качествени семена. Минимални количества предлага и Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе. Цената на сертифицираното семе е 5 лв., а на дка са нужни около 10-15 кг. Зрелият боб е важен експортен артикул с неограничен пазар и един от най-рентабилните износни земеделски продукти с висока валутна възвращаемост, в порядъка на 550-600 $/тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.