1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По 80 стотинки за килограм се изкупуват черешите в няколко кюстендилски села

По 80 стотинки за килограм се изкупуват черешите в няколко кюстендилски села

Беритбата на ранните сортове череши е към своя край и предстои прибирането на по-късната реколта

По 80 стотинки за килограм се изкупуват черешите в няколко кюстендилски села, предаде Агенция "Фокус".

В Драговищица, Коняво и Таваличево изкупната цена е повишена от днес, въпреки очакванията, че това ще стане от следващата седмица. В някои от пунктовете черешите се предават и срещу 85 стотинки. Основната причина е, че беритбата на ранните сортове череши е към своя край и предстои прибирането на по-късната реколта.

Някои от собствениците на череши, чиято продукция е добре отгледана и с отлични качества, продават черешите си на търговци от други населени места, които плащат от 1,50 до 2 лева за килограм.

До 3 лева за килограм достига цената на черешите, продавани по пътя Кюстендил-София, в участъка от с. Ябълково до с. Коняво. По протежението на пътя много черешопроизводители са направили импровизирани пазари, на които продават ежедневно черешите си. Според кмета на кюстендилското село Шишковци Климент Терзийски през почивните дни пунктовете за изкупуване на череши, разположени в населеното място, няма да работят, защото ще липсва набрана продукция. Те ще възстановят работата си в началото на следващата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.