1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-голямо подпомагане по директните плащания за сектор животновъдство

По-голямо подпомагане по директните плащания за сектор животновъдство

Фермерите остават притеснени за ваксината срещу

През новия програмен период подпомагането за сектор „Животновъдство“ ще е значително по-голямо по линия на директните плащания. Най-голям е интересът към субсидиите за животни под селекционен контрол.  Това обясни пред Агро ТВ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

„Селекцията не е нещо което може да се случи с магическа пръчка. Това е процес, който се реализира за период от 8-10 години. Идеята е по-голям брой животни да влязат под селекционен контрол, за да могат да се възползват по-голям брой животновъди от тези допълнителни субсидии“, каза Синапов.
Според председателя на НАЖБ, трябва да се вникне във философията на заложеното по-голямо подпомагане за животните под селекция. Като цяло ставките на всички подпрограми в сектор „Животновъдство“ са увеличени.

Най-голямото притеснение в момента за животновъдите остава предстоящата ваксинация срещу „синия език“, категоричен е Синапов. Според него бранша е притеснен много с доставката на ваксината срещу „син език“. „На последния съвет по животновъдство не получихме отговори по въпросите за графика на ваксинация, каква ще е ваксината, сертифицирана ли е? Ако на първи март не бъде доставена ваксината, положението ще стане страшно“, категоричен е Синапов.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.