1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-ниски добиви на ечемик в русенско

По-ниски добиви на ечемик в русенско

Засушаването намалява реколтата

20% по-ниски добиви на ечемик очакват в русенско заради сушата. Поради липсата на валежи през последния месец, подобно е положението и във великотърновско, разградско и силистренско. Ечемикът вече е във восъчна зрялост и според специалистите жътвата му ще започне по-рано.

"Може би до 10 дни в южните райони на областта ще започне жътвата на ечемик и там добивът може да не е повече от 300 кг. на дка", коментира Михаил Бобчев - директор на областна дирекция "Земеделие".

Засега пшеницата е в сравнително добро състояние, но сушата вече се отразява и върху нейното развитие. "Ако до края на май не паднат дъждове, добивите ще са с 1/3 по-ниски, някъде около 280-300 кг. на дка. Ако има дъжд, може да достигне 350 кг.", каза още Бобчев.

Според специалистите, въпреки сушата, качеството на зърното ще е добро. Прогнозата е цената да е като миналогодишната. В складовете все още има малки количества пшеница от реколта 2008, но за разлика от предходни години, не се очаква цената й преди жътвата да се повиши. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.