1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По ниски добиви, но по-високо качество на пшеницата

По ниски добиви, но по-високо качество на пшеницата

Повечето производители очакват добив от около 300-310 кг. от декар

Земеделските производители очакват с 20% по-ниски добиви на зърнени култури в сравнение с миналата година, но пък с по-високо качество, стана ясно по време на на деня на пшеницата и лещата в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Понижаване на добивите се очаква за целия Черноморски регион и особено в Украйна.

Засега в най-добро състояние са засятите култури в Добруджа. Тъй като валежите са били с различна интензивност и поради особеностите на всеки един от регионите в страната, категорични данни за това ще има едва след началото на жътвата, обясни директорът на института д-р Николай Ценов, цитиран от агенция Фокус.

Повечето производители очакват добив от около 300-310 кг. от декар, като за добруджанския край вероятно ще са с 50-70 кг. повече.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов смята, че според очакваното високо качество на добитото зърно, изкупната цена на пшеницата вероятно ще стартира от 260-300 лв./тон. Масовата жътва ще започне около 23-25 юни и тогава ще се разбере повече и за качеството на зърното.

В добро състояние в момента са пролетниците царевица и слънчоглед, тъй като са по-малко податливи на влиянието на сушата. Кирил Жендов допълни, че засега няма информация земеделци да са готови да реализират продукцията си директно от полето, но който е притиснат от кредити, е логично да бърза с продажбата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.