1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-слабо производство на вино в Германия

По-слабо производство на вино в Германия

Над 8 милиона хектолитра вино и гроздов сок са произвели германските винари през 2021 година, показват данните на федералната статистика. Количеството е приблизително равно на това от 2020-та, но изостава с 3 % спрямо средното за предишните пет години.
 
2021 се отличава от предишните три години най-вече по метеорологичните условия. Докато между 2018 и 2020-та реколтите бяха повлияни от високи температури и суша, което доведе до по-ранна беритба, миналата година развитието на лозята беше възпрепятствано от ниски температури и повече дъждове. Тези валежи донесоха със себе си и повече проблеми с гъбични заболявания по растенията. През септември климатичните условия бяха по-благоприятни и подобриха качеството, но не и количеството.
 
Близо две трети от произведените през 2021 година вина бяха бели, а една трета – червени и розе. Преизчислено в разфасовки  от 750 милилитра, това прави около 1,1 милиарда бутилки.
 
В двата големи винарски региона Рейнхесен и Пфалц бяха произведени общо над 4,3 милиона хектолитра, което е повече от половината от цялото количество за страната. На трето място е регионът Мозел с 1,3 милиона хектолитра. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.