1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Под въпрос са посевите с рапица в общините по добруджанското Черноморие

Под въпрос са посевите с рапица в общините по добруджанското Черноморие

Бурният вятър отнесе снежната покривка и остави без защита есенниците

Съществува реален риск за посевите от рапица в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, съобщи говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев. Все още не може да се определи размерът на щетите, но е факт, че на определени места посевите ще се разорат. В тези общини, особено в землищата край морето, сериозна роля изигра бурният вятър, който отнесе снежната покривка и изложи есенните култури на въздействието на отрицателните температури. Земеделските производители тепърва ще обследват пораженията от трудната есен и екстремните зимни изненади. Очаква се около средата на март снеговете да са разтопени и да стане ясно каква част от есенниците са оцелели.

По данни на Областната земеделска служба до падането на обилните снеговалежи в Добричко са разорани 19 000 дка с рапица. Прогнозите на специалистите сочат, че тази култура ще презимува само на отделни места в Добруджа и то само онези растения, получили необходимата влага след сеитба и достигнали нужната фаза за презимуване. Според експертите това обаче са само 5% от общо 328 000 дка с рапица. Освен в крайморските общини пред провал е рапицата и в други региони на Добричка област. Според земеделския производител Драгомир Ненов в стопанството му от 15 000 дка съществува сериозен риск за 2300 дка с рапица. В кооперацията на с. Паскалево под въпрос са 40 % от рапичните масиви, разказва агрономът Нели Траянова. Фермерът Петър Димитров, обработващ 12 000 дка в общините Балчик и Каварна, прогнозира провал до 95% на посевите с рапица.

Под въпрос са и посевите с пшеница в Добричка област в крайморските общини, които също са били оголени от ураганните ветрове и са останали без снежна покривка. Презимувалите под сняг житни култури ще наваксат в развитието си и ако имат нужната влага, може да дадат добри добиви по време на жътва, прогнозират учени от Добруджанския земеделски институт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.