1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подготвя се Географска информационна система за рисковете в земеделието

Подготвя се Географска информационна система за рисковете в земеделието

Новата система трябва да заработи до есента на следващата година

Подготвя се Географска информационна система за рисковете в земеделието и тяхното регулиране в пограничния район Добрич – Констанца. Това съобщи доц. Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево, предаде радио “Фокус”.

Своите усилия в създаването на общата трансгранична система са обединили ДЗИ, Институтът по растителна защита в Букурещ и Асоциациите на зърнопроизводителите в двете области – българската и румънската. Географската информационна система ще бъде интернет базирана и ще съдържа важна за фермерите в региона информация, свързана със земеделската дейност – относно ключови фактори, като болести, неприятели и плевели, метеорологични данни, опасности от засушаване, ниски температури и силен вятър през зимата, почвени и сортови характеристики, каква агротехника да се прилага в дадена географска точка. В Добричка област информацията ще бъде обобщавана в 46 географски точки, като стремежът е по-равно да се обхванат всичките осем добруджански общини.

В района най-големите рискове за земеделските производители са неравномерното разпределение на валежите, въпреки че средно годишно те са около 500-550 мм/кв. м, което като количество е достатъчно. Суховеите през периода на вегетация на посевите, продължителното засушаване през лятото и безснежните зими са също сред рисковите фактори. Доц. Киряков обърна внимание и на проблеми, свързани със самата дейност на стопаните. През последните години в района се сеят само няколко вида култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Това обаче има негативно влияние на сеитбооборота. Има се предвид изискванията за ротация на селскостопанските култури, за да не се получава натрупване на вредители. Например в миналото е имало правило слънчоглед да се сее през 5 години.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.