1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Полицията в Плевенско набелязва мерки за опазване на селскостопанската продукция

Полицията в Плевенско набелязва мерки за опазване на селскостопанската продукция

Най-застрашени от посегателства са земеделските площи, които се намират извън населените места и не са под постоянно наблюдение и контрол

План с конкретни мерки срещу кражбите на селскостопанска продукция и домашни животни е изготвен в ОДМВР-Плевен. Заложените действия са въз основа на направен анализ за причините и условията, които създават предпоставки за извършване на престъпни посегателства. Полицаи и жандармеристи организираха работни срещи с кметовете на населени места и председателите на земеделски кооперации, на които бяха уточнени задълженията и начините за охрана на стопанските масиви.

Предложени са конкретни мерки за създаване на организация за охрана на складовите бази за съхранение на реколтата. При провеждането на инструктажите на полицейските служители, изпълняващи задълженията си в селскостопанските райони, се акцентира върху опазването на продукцията и животните на стопаните. Предвидени са множество специализирани полицейски операции по време на кампанията за прибирането на реколтата.

Целта на предприетите мерки е опазването на селскостопанската продукция от набези на крадци в най-усиления период на нейното прибиране. Ще се проведат срещи и с регионалните структури на ДВСК за уточняване на придружителните документи за превоз на домашни животни и животински продукти.

Актуализиран е списъка на фирмите, изкупуващи и съхраняващи селскостопанска продукция с оглед превенция и недопускане на некоректни сделки или принудително изкупуване на продукция, предстоят срещи със собствениците им. Върху работата на звената за самоохрана и фирмите, извършващи охранителна дейност, се осъществява постоянен контрол от служители на полицейските управления.

Най-застрашени от посегателства са земеделските площи, които се намират извън населените места и не са под постоянно наблюдение и контрол. Затова полицията съветва да се осигурят полски пазачи.

Домашните животни и птици, пуснати безнадзорно в и около селата, стават лесна плячка на крадците. Опасно е също да се оставят животните да нощуват на открито. По възможност стопанските обори не бива да са непосредствено до улицата - това ще позволи на крадеца не само да установи наличието на животни, но и да набележи начини да проникне в помещението.

Полицаите предупреждават стопаните да не оставят отключени вратите на обори, плевни, кошари и други стопански сгради. Ако забележат в селото или в района около него кола с непознати лица, да обърнат внимание на марка, цвят и регистрационен номер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.