1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Половината от реколтата на ранни череши е компрометирана

Половината от реколтата на ранни череши е компрометирана

Това заяви Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни в България

"Плодовете и зеленчуците в пътя си от полето до пазара имат много голяма фира и затова надценката от 100% от производител до търговеца е оправдана", заяви за БНТ Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Реколтата от череши тази година ще е почти наполовина по-ниска от миналогодишната, смятат производители от района на Кюстендил. Голямата разлика между изкупна и продажна цена се дължи на веригата производител, прекупвач на място и търговец.

Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни в България, потвърди, че почти половината от реколтата на ранни череши е компрометирана, но подчерта, че и е нормално по-ранните плодове да са по-скъпи. И евтино, и качествено има на пазара, но се продават поотделно, каза още той.

"Няколко фактора ще визирам - тежка и студена зима, която сериозно увреди много овошки, големите температурни разлики през пролетта, имахме градушки, имахме наводняване на терени от иригационни съоръжения, имаме и в момента наводняване на терени от поройните дъждове - това е кризисна ситуация", подчерта Александър Йоцев.

Реколтата от пшеница по прогнозни данни до този момент се очертава да бъде от 3.3 - 3.5 млн. тона, което е приблизително един милион тона по-малко от миналогодишния добив, допълни картината Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.