1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Полша увеличава поголовието на едрия рогат добитък

Полша увеличава поголовието на едрия рогат добитък

В момента полският пазар на говеждо месо е разтърсен от скандал

6 милиона и 180 хиляди говеда е имало през декември 2018 година в оборите на полските животновъди. Статистиката показва ръст на поголовието с близо два процента и половина спрямо 2017-та.

Особено голям ръст има при младите говеда под 2 години. Техният брой се е увеличил с близо 4 на сто до малко над 1,7 милиона. При по-възрастните крави експертите отчитат увеличение с 3,3 процента до 2,4 милиона животни.

Към 1 декември са преброени и 2 милиона и 140 хиляди млечни крави, колкото е имало и година по-рано. Това означава, че 3-процентният спад на изкупните цени през миналата година не се е отразил негативно на поголовието, коментират в земеделското министерство във Варшава.

В момента полският пазар на говеждо месо е разтърсен от скандал, разкрит миналия месец от журналист под прикритие, работил няколко седмици в кланица. Излъчените от полска телевизия кадри показаха как в кланицата пристигат и се колят болни животни, които след това се декларират като здрави, а месото се продава на вътрешния пазар и се изнася в чужбина. В резултат на скандала, търсенето на полско говеждо в страната се срина и все още не се е възстановило.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.