1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Поразени от слани овошки край Силистра

Поразени от слани овошки край Силистра

Овощарите са се опитали да предпазят дръвчетата си чрез задимяване

Слани са нанесли сериозни поражения на овошките в района на Силистра, заявиха от Съюза на дунавските овощари. Браншовиците се опасяват, че стопаните ще имат сериозни загуби от новата реколта, защото на места градините са увредени на 100%.  

От 23 март до края на месеца почти всеки ден са се образували слани. Температурите вечер са падали до минусови стойности, имало е нощи до минус 6 градуса. Овощарите са се опитали да предпазят дръвчетата си чрез задимяване, което е мярка срещу пролетните измръзвания, но това не е довело до очаквания резултат.

Черешови, кайсиеви и сливови са насажденията, на които сланата е погубила цъфтежа. Това означава ниски доходи за овощарите от района на Силистра и слаба нова реколта, обясняват от браншовата организация. В тази връзка настояването е стопаните да бъдат компенсирани по държавната схема за пропаднали площи. Необходимо е овощарите да си извадят констативен протокол от Областните служби по земеделие за пропаднали площи вследствие на природно явление слана.

От Съюза на дунавските овощари определиха като тежка и неблагоприятна и тази година за стопаните. Те припомниха, че през 2018-та също са имали поражения на дръвчетата и съответно по-слаба реколта за района на Силистра.

 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.