1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Посевите в Добричко са в добро състояние, студът забави развитието им

Посевите в Добричко са в добро състояние, студът забави развитието им

Продължава сеитбата на царевица и слънчоглед в Добруджа

Забавя се масовото изкласяване на житните култури с 10-14 дни, констатира Стоян Тодоров – председател на земеделската кооперация в с. Житница, Добричка област. Като причина той посочва ниските температури и валежите през последните седмици. Състоянието на есенните култури като цяло е добро, обобщи още той. Очакванията на земеделските производители са за по-високи резултати от пшеница от миналогодишните. Точно преди жътва горещините през 2010 г. са свалили с около 100 кг очакваните добиви от жито, каза още Стоян Тодоров.

Заради обилната влага тази пролет е закъсняла и пролетната сеитба. Обичайно в кооперацията успяват да засеят царевица и слънчоглед до края на месец април. Сега дейностите на полето са приключили на 9 май. Извършени са всички третирания срещу плевели и неприятели, както и за листно подхранване на културите. Земеделската кооперация в с. Житница обработва 22 хиляди декара земя. От тези площи половината се сеят с пшеница, останалите се разпределят между царевица, слънчоглед и рапица. Според Стоян Тодоров изключително важно е да се спазва сеитбооборота, особено при сеитбата на рапица, и заради бързи печалби да не се нарушават изискванията на агротехниката. Това може да доведе до навлизането на редица болести, предупреждава той.

Земеделската кооперация в с. Житница съществува от 1993 г. През настоящата година е определена от Областния съюз на Земеделските кооперации за една от най-успешните в Добруджа. Отличието е заради добри показатели през изминалата стопанска година, в която кооперацията отчита 1 млн. 384 хил. лева печалба.

В Добричка област все още продължава сеитбата на пролетници. До момента са заложени над 700 хиляди декара с царевица и над 780 хиляди декара със слънчоглед. Слънчевото време ще позволи на стопаните да наваксат със закъснението при сеитбата.

Вижте видео по темата...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.