1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Потребителите в Англия ще плащат вече депозит за всички стъклени, пластмасови и метални опаковки за напитки

Потребителите в Англия ще плащат вече депозит за всички стъклени, пластмасови и метални опаковки за напитки

Въвеждането на депозитната схема подлежи на обществени консултации

Потребителите в Англия ще плащат вече депозит за всички стъклени, пластмасови и метални опаковки за напитки, обяви правителството в Лондон. С тази мярка властите се надяват да намалят количеството отпадъци, които замърсяват околната среда.

Подобни системи, при които потребителят връща използваните бутилки и метални кутийки в търговските обекти, действат вече в 38 държави по цял свят. Във Великобритания природозащитни организации настояваха от повече от 10 години за въвеждането на депозита.

В Германия и другите страни, където системата работи от няколко години, се използват специални машини, в чийто отвор се поставят празните опаковки. Машината регистрира броя и размера на бутилките и кеновете, изчислява сумата и отпечатва бележка, която може да се осребри на касите, или да се приспадне от сметката. Така клиентът има стимул да връща опаковките, а търговците са длъжни да предадат събраните пластмасови и метални отпадъци за рециклиране. В повечето страни, ползващи подобни системи, делът на преработените опаковки е нараснал до 90 процента.

Във Великобритания всяка година се продават 13 милиарда еднократни пластмасови бутилки, от които само 43 процента се рециклират. Всеки ден на сметищата попадат 700 хиляди такива бутилки.

Обявеното от правителството на Тереза Мей въвеждане на депозитната схема подлежи на обществени консултации, като все още не е ясно дали всички търговски обекти ще бъдат задължени да се включат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.