1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече от 50% от стопаните в Нидерландия ползват GPS

Повече от 50% от стопаните в Нидерландия ползват GPS

Това показва проучване, в което са участвали над 2000 стопани

Повече от половината фермери в Нидерландия ползват сателитна навигация при обработката на своите площи, показва проучване, в което са участвали над 2000 стопани. При тези, които имат повече от 100 хектара земя, делът е 90%.
 
50 на сто от запитаните казват, че ползват GPS-системи в своите трактори, а близо една трета ги взимат и когато излизат със самоходни пръскачки. На въпроса какви други методи за прецизно земеделие прилагат, 7% от стопаните отговарят, че имат автоматични системи за следене здравето на посевите и за предотвратяване на вредители.
 
Други шест на сто от фермерите използват сателитни карти. В около 4% от стопанствата има автономни машини за обработка на почвите, а 2 на сто от запитаните разчитат на помощта от безпилотни летателни апарати.
 
Резултатите от допитването показват още, че 7% от участниците смятат в най-близко бъдеще да закупят GPS-технологии, други 3 на сто ще инвестират в сателитни карти, а процент и половина ще вложат средства в автономни машини. Около половин процент от запитаните се интересуват от автоматични предупредителни системи за растителна защита и от дронове. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.