1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повишаването на цената на хляба е спекула

Повишаването на цената на хляба е спекула

Снимка:

Според министър Найденов има достатъчно пшеница и качеството й е добро

Няма да допуснем спекула със зърното и хляба, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в Сатовча, където се срещна с тютюнопроизводители и представители на областните структури на аграрното министерство, предаде Actualno.com.

Министърът съобщи, че му предстои среща утре (6 август) с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите за обмен на информация. Нека да е ясно, ако някой се опитва да спекулира с хляба, с насъщния, няма да се получи, категоричен бе министърът.

Има достатъчно пшеница, качеството й е добро, така че признаци и тенденции за повишаване на цената на хляба или, както се пише, че ще скочи с 30, 50 или не знам колко процента, това всичкото е спекула. Аз не вярвам това да е организирано.

По-скоро са спорадични прояви на определени представители на бранша и се надявам, че те наистина ще проявят разум, защото, ако тръгнем по тази плоскост, то ще се обърне срещу тях. Много бързо пазарът ще реагира, нека да е ясно, че не само в България се произвежда пшеница. Наистина представителите на държавата в момента наблюдават нещата и ги знаем не по-зле от тях. Нека да бъдат внимателни, посочи министърът. Аз не приемам драматизма в изказванията, които започнаха с това, че има наводнения, каза още Мирослав Найденов.

Преброихме я - добре е. Видяха, че не мина номерът с наводненията, почнаха сега със световните борси, но на световните борси и нефтът поскъпна, движение има. Възможно е и тук да има движение, но аз съм го казвал - 25 стотинки приблизителна цена за хлебната пшеница, 50 стотинки за килограм хляб. И ако има движение от тази цена, тя трябва да е в рамките на стотинки, но броящи се на едната ръка, каза министър Найденов.

Министърът е убеден, че тези въпроси ще бъдат изяснени на срещата с Асоциацията на зърнопроизводителите.

Не бива да бъдат плашени хората и да се прави кампания с цели страници във вестниците, специални предавания. Това се пробва всяка година. Номерът е, ако мине, коментира земеделският министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.